Go to ...

RSS Feed

Kdy bude vydána česká kanibalská kuchařka?


Už je to tady! Švédský vědec nazval kanibalismus jako cestu k záchraně planety

Na Gastro summitu, který probíhal začátkem září ve Stockholmu, švédský profesor (ekonomiky) Magnus Söderlund přečetl doklad na téma: „Jídlo budoucnosti: žížaly, konipásci nebo lidské maso“? Ze všech nabízených alternativ „vědec“ rozhodně vybral poslední. Dle názoru Söderlunda, který dostal velkou reklamu ve švédských médiích, „je načase probudit lidstvo k pochopení nutnosti jíst lidské maso“. Tabu na kanibalismus vědec považuje za předsudek. Nevyzývá k zabíjení lidí, jen navrhuje jíst jejich mrtvoly – to musí výrazně zmenšit souhrnnou „uhlovodíkovou stopu“ v atmosféře… „Odpor k pojídání lidského masa – to je problém, který se dá řešit postupně, krok za krokem. Prostě nabízet lidem, aby to zkusili“, – pověděl Söderlund.

Šokující nabídka, která byla tento týden zveřejněna, ventilovala problém s konzumováním lidských mrtvol. Ve skutečnosti již několik let západní vědci vážně diskutují o „změně stravovacích návyků“, na které musí být lidstvo připraveno. Proč je to podle jejich názoru nutné – a jaké jídlo jsme připraveni absorbovat? Zpráva OSN o hrozbě globálního oteplování, která byla vydána v říjnu 2018, byla udržována ve velmi pochmurných barvách. Podle odborníků má lidstvo před plnohodnotnou ekologickou krizí jen dvanáct let. V průběhu let musí lidé rozhodně změnit své zvyky, jinak budou čelit globální katastrofě. Jedním z nejškodlivějších návyků pro klima homo sapiens byl podle vědců zvyk jíst jídlo. Hlavní věc, kterou může běžný člověk udělat dnes v boji proti globálnímu oteplování, je radikálně změnit jeho stravu. „Prvním krokem pro každého z nás je uvědomit si, jak naše stravovací návyky ovlivňují změnu klimatu,“ varuje David Cleveland, profesor na Kalifornské univerzitě v Santa Barbara. Špičkové mediální a informační zdroje přebírají odhady „uhlíkové stopy“, na kterou jsme si zvyklí rezervovat. Vítězem tohoto hodnocení byl hovězí steak. Osoba, která jí to několikrát týdně, vyvolá za rok tolik emisí skleníkových plynů jako benzínové auto, které ujelo šest a půl tisíce kilometrů. I takhle se dá vykládat potravní návyk. Stačí přepočítat na emise.

Pokud pijete pivo k vašemu oblíbenému steaku, pak se roční benzinová stopa odpovídající benzínovému motoru zvyšuje o 572 kilometrů. Téměř jako špatný výkon v mléce a smetaně. Obecně platí, že maso a mléko patří mezi vůdce na seznamu nejškodlivějších produktů pro naše klima. Vědci ze Spojených států odhadují, že výroba tradičních potravin obecně představuje čtvrtinu až třetinu všech emisí skleníkových plynů. Progresivní vědci nabízejí nejexotičtější stravu pro pokročilé spotřebitele, kteří chtějí zachránit planetu. K již známému vegetariánství a veganství bylo přidáno „mrznutí“ – použití kazeného jídla z popelnic, stejně jako konzumace, se snížilo: radikální zvířecí zastánci se domnívají, že jejich mrtvoly nalezené v lese nebo na dálnici jsou humánnější, než ta zvěř záměrně zabíjená pro jídlo.

K tomuto tématu: V Evropě, povolán prolomit hlavní morální tabu. V Británii odhalila souvislost vegetariánství s úrovní inteligence. Odborníci na výživu navrhli nahrazení masa kobylkami a mravenci. Tam byl také „flexitarian“ – jednoduše řečeno, mobilní strava. Jeho přívrženci se nestávají čistými vegany, ale preferují kuřecí, rybí a sójové maso před ekologicky nepřátelským hovězím masem. Bohatě konzumujte zeleninu, rýži a kukuřici – nejškodlivější produkty pro změnu klimatu. Britští obhájci práv zvířat aktivně posouvají myšlenku totálního veganství a nahrazení všech masných výrobků ve školních a studentských jídelnách sójovým masem na masy. Americké společnosti Memphis Meats, SuperMeat a Mosa Meats prodávají maso pěstované v laboratoři. Dokonce i nadnárodní společnosti flirtují s myšlenkou odmítnutí škodlivého masa. IKEA nedávno oznámila uvedení svých značkových masových kuliček –  teď budou vyrobeny z červů. Nabídka restaurací IKEA doplní burgery z řepy. Vědci již potvrdili vysoký obsah bílkovin a vitamínů v vedlejších produktech hmyzu. Overtonovo okno se otevřelo pomalu, ale jistě. Takže prohlášení dalšího vědce – ukázalo se, že je švédským behavioristou Magnusem Soderlundem – nevypadalo ani jako senzace. Na Gastrosummitu, který se konal začátkem září ve Stockholmu, si Soderlund přečetl zprávu s názvem „Jídlo budoucnosti: Červi, kobylky nebo lidské maso?“. Ze všech navrhovaných alternativ vědec rozhodně zvolil tyto alternativy.

Podle názoru Soderlunda, který je ve švédské televizi a médiích široce preferován, „je čas probudit lidi, aby si uvědomili potřebu jíst lidské maso.“ Vědec považuje tabu o kanibalismu za konzervativní předsudek. Nevyžaduje zabíjení lidí, ale pouze navrhuje jíst jejich mrtvoly – to by mělo výrazně snížit celkovou „uhlíkovou stopu“ v atmosféře. Tím nechci říci, že šokující nápady Soderlundu jsou něco nového. Vědci začali bojovat proti „konzervativním předsudkům“ ohledně kanibalismu už dávno. V sedmdesátých letech se Laurel Foxová, profesorka na kalifornské univerzitě v Santa Cruz, oddala vědecké studii kanibalismu. Výsledky svých pozorování hmyzu rozšířila na lidskou komunitu, naznačujíc, že ​​takové stravovací návyky existují u primitivních lidí a poskytla jim alespoň 10% bílkovin, které tolik potřebovali. Foxová vyvinula revoluční názorový přístup v 80. letech k americkým environmentalistům.

Poznámka redakce: Text jsme zveřejnili jako podklad k diskuzi, která dříve nebo později proběhne i v České republice. Zveřejněním nedáváme najevo, že bychom s obsahem souhlasili

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *