Go to ...
Reklama

RSS Feed

Už jste četli varování o tom, že norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě?


Během několika měsíců francouzští novináři Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac studovali rybolovný průmysl zevnitř. Vydali se na cestu z Norska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkem jejich vyšetřování se stal film, který odhaluje pravdu norského lososa, kterou se „rybářského lobby“ snaží skrýt. Vyšetřování začali na západě Norska, kde je ve venkovských oblastech mnoho rybích farem, které se zabývají umělým chovem lososů. Novináři se setkali s norským aktivistou, ekologem a zakladatelem Svazu ochránců přírody Norska, Kurtem Oddekalvom, který považuje za pobuřující skutečnost fakt, který se skrývá pod vodami fjordů. Kurt Oddekalv již dlouhodobě vede válku s farmami, které chovají uměle lososy v Norsku. Vyprávěl šokující podrobnosti o jejich práci. „V Norsku je situace s rybami katastrofální. Ryb je příliš mnoho: na takové malé farmě chovají i 2 miliony kusů. Ryby jsou nemocné, nyní je již možné hovořit o pandemii: nekróza slinivky a nakažlivá chudokrevnost lososů už zachvátila celé Norsko, ale skrývají to před veřejností“. Aktivisté sledují velké rybí farmy posledních deset let, drží je pod kontrolou a shromažďují důkazy. Mají v rukou záznamy, které ukazují, jak pracovníci rybích farem lijí do vody silný pesticid, který má neurotoxické účinky. „Oni sami musí nosit masky a ochranné obleky, aby se chránily před chemikáliemi na ošetření nádrží od parazitů. Na rybích farmách to není neobvyklé. V lososech je možné najít celou řadu chemikálií, které ohrožují i člověka.“ Kurt říká přímo: „Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě“.

Rybolovný průmysl v Norsku přináší 4 miliardy dolarů ročně a je na druhém místě po ropě. Hlavní problém norských chovatelů jsou takzvané rybí vši, které parazitují na těle ryby a mohou ji zabít. Mořské rybí vši vyvíjejí odolnost vůči jakýmkoli chemikáliím, proto chovatelé používají neustále účinnější pesticidy. „To se negativně projevuje na rybách. Až 50 % tresek se na farmách rodí s mutacemi, například nemohou zavřít ústa. Je to genová mutace, a aby zmizela, musí v moři přežít osm generací. Pokud člověk uvidí takovou rybu, jíst ji nechce, ale pokud se odřízne hlava, nikdo si toho nevšimne.“ Losos je také předmětem mutací a Kurt nám předvedl, jak se čerstvé maso z lososa rozpadá při kuchání. „To by nemělo být, maso by mělo být pružné. Jak víte, divoký losos má 5 – 7 % tuku a uměle chován 15 – 34 % tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny. V důsledku toho se tato ryba stává jednou z nejjedovatějších ve světě.“ Francouzský toxikolog Jerome Ryuzzen v průběhu svého výzkumu potvrdil slova Kurta Oddekalva: „Ve skutečnosti je stupeň kontaminace uměle chovaného lososa velmi vysoký. Až 5 krát je toxičtější a škodlivý než jakékoliv jiné produkty. Tímto toxinům je třeba se vyhnout, jinak riskujeme zdraví. “
Losos a GMO. Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí. „Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,“ řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. „Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.“

zdroj: OZ Biosféra, ecosalon.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 komentáře “Už jste četli varování o tom, že norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě?”

  1. Věra Pešková
    13. 4. 2019 at 14.19

    Ježkovi voči a já mám tak ráda ryby, celá naše rodina. Jako první jsem vyřadila PANDASE, četla jsem si a viděla video, jak je pěstují. Dále jsem viděla, jak pěstuje KFC kuřata a tak jsem je také škrtla ( mimo kuřat od přátel z venkova ), Horší je, že nemáme možnost se dozvědět jak se pěstuje řada potravin, které denně konzumujeme.
    Tož “ babo raď “ …

  2. Sony
    14. 4. 2019 at 13.43

    Firma NaturaMed Pharmaceuticals se zastoupením i v Česku dováží doplněk stravy pod názvem Omega-3Marine forte+ připravovaný z norských ryb, údajně vysoké kvality a s důvěryhodnou dokumentací. Pokud se na tento dovoz dohlíží stejně jako na dovoz polského masa, pak ve mně sílí obavy, zda si konzumací těchto léků taky neubližuji. A to přesto, že více nenasycených mastných kyselin ve stravě nutně potřebuju.

  3. Johny
    15. 4. 2019 at 20.13

    Sony: Tento článek je jeden velký blábol. Dlouho jsem zkoumal norského lososa, protože mi chutná a jím ho pravidelně. V Norsku by si nic takoveho nemohli dovolit. Stačí kouknout na zahraniční články a ne na tyto dezinformační, ze kterých tento portál žije. (Pozn. redakce: V textu uváděné osoby i instituce jsou považovány za solidní a důvěryhodný zdroj.)

  4. Zdeňka
    9. 5. 2019 at 13.54

    Nevěřím článku, ve kterém jsou hrubé pravopisné chyby. Co je asi pravdy na obsahu?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *