Go to ...
Reklama

RSS Feed

Jak si znepřátelit české turisty


Tohle opravdu stálo za fotku. Denní menu jedné restaurace v Českém Krumlově: drůbeží vývar a hovězí guláš s knedlíkem za pouhých 220,- Kč.

Tohle opravdu stálo za fotku. Denní menu jedné restaurace v Českém Krumlově: drůbeží vývar a hovězí guláš s knedlíkem za pouhých 220,- Kč.

Původně plánovaných čtrnáct dní na dovolenou trávenou v Česku jsme byli nuceni razantně zkrátit na osm dní. Došly nám totiž peníze. Dva dospělí a dvě školní dítka měli vyjít po původně plánovanou dobu se 150 Kč na jedno jídlo pořízené v restauraci. 600 Kč za oběd pro naši cestovatelskou grupu a 600 Kč za večeři, tedy 1200 Kč na den. A to jsem ještě bláhově počítal s tím, že na jídle něco ušetříme, aby nám zbylo na vstupné na hrady a zámky! Ani náhodou.
Druhá polovina srpna 2013 trávená v Jihočeském kraji už není nijak levnou záležitostí. Alespoň ne pro turistu z České republiky. Projeli jsme Šumavou a Pošumavím několk set kilometrů. Za celou dobu jsme neobjevili hospodu či restauraci, kde by pohled na jídelní lístek nepřipomínal ceník luxusní pražské vinárny. Dokonce jsme jednou (a naposledy) obědvali v restauraci jednoho malého rodinného hotýlku na silnici mezi Černou v Pošumaví a Frymburkem kde široko daleko jsou jen lesy a louky a kde se auto zastaví snad jen omylem. Na jídelním lístku byl vepřový řízek za 60 Kč…no, proč ne? Sem s ním! Snad mě měl varovat nápis na výčepním pultu
(škoda, že jsem si ho nevyfotil): Kohoutková voda 10 Kč za 2 dl! Netvrdím, že bychom se nenajedli, v tom jediném bych jim křivdil. Ale když nastala početní kouzla se zkonzumovanými položkami jídelního lístku, nestačili jsme se divit. Řízek 80,-, brambory 25,-, tatarská omáčka 25,-, zeleninová obloha 20,-, mirinda 20,-. Děti měly své oblíbené džusy po 35,-… Prostě oběd pro čtyři bratru za pouhých 580,- Kč. Vzpomněl jsem v tu chvíli na jarní poslaneckou aféru v níž neposedný Vít Bárta zveřejnil jídelní lístky z jídelny Úřadu vlády. Však také byl peskován a krákán za vlasy samotným premiérem Nečasem, který si našel chvilku, kdy se nemusel věnovat své milence Janě N., a schytal to jak malý kluk.
Následující den jsme obědvali ve Frymburku. Navštívili jsme restauraci jednoho hotelu na náměstí, kde jsme byli již před dvěma lety a byli spokojeni. Ne tak letos. Použili na nás podobnou „salámovou“ metodu sčítání jednotlivých položek toho, co bylo nakladeno na talíře a celkový účet zněl na částku převyšující 620 Kč a to jsme si nedali žádná exotická jídla: děti měly smažáček s hranolkami a tatarkou a dvě deci nějaké ovocné limonády. Ty jsou mimochodem dražší než třetina plzeňského. Tu jsem si jako řidič dát nemohl a požádal o kohoutkovou. Dostal jsem ji a nebyla účtována. To byl jediný světlý bod oběda na frymburském náměstí. Už nás tam nikdy neuvidí.
Ještě jedna stravovací zkušenost a vlastně téměř rada pro české turisty chystající se do Českého Krumlova. Je to město, které si nesmíte nechat při toulkách naší vlastí ujít. Je nádherné, má zvláštní atmosféru a zanechá ve vás nezapomenutelné dojmy. V žádném případě ale
(pokud nejste multimilionáři a stokoruna je již pod vaší rozlišovací schopností) nechoďte do restaurací, kterých jsou snad stovky a lákají všelikými způsoby ke vstupu. Zachvátí-li vás hlad, jděte rovnou na náměstí a tam vyhledejte v horní části vpravo lidovou jídelnu. Budete příjemně překvapeni kvalitou jídla a jeho lácí. Spravíte si tak náladu stejně jako my.

Břetislav Albert

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *